"ТВОЈЕ ЋЕ ТЕ РЕЧИ ИСКУПИТИ И ТВОЈЕ РЕЧИ ЋЕ ТЕ ОСУДИТИ"

петак, 14. април 2017.

Футуризми

На слици: Информационе технологије; Фотографија: www.accountns.com

У једном тренутку у будућности, не тако далекој, и можда, на жалост, већ на врата куцајућој, када виртуални живот анулира стварни до тоталног отуђења,  Извод из матичне књиге рођених, као нужан и довољан доказ ичијег живота, уступиће место живом бићу, па ће тако, своје физичко постојање бити потребно доказати доласком на зборно место (вероватно у некој пустињи у Невади, а свакако о личном трошку, при чему ће заузимање нумерисаног места на бесконачној бетонској писти бити крунски критеријум жудње за световним животом) где ће бити обављана прозивка присутних, док ће, сасвим супротно, Извод из књиге умрлих бити издаван (и упућиван централном информатичком погребном заводу, наравно електронски) престанком активности на профилима друштвених мрежа. Смрт неће констатовати нити лекар, нити формализовати општински евидентичар, већ централни информатички регистратор на основу утврђивања вероватних знакова престанка информатичког живота.  
Наиме, на другој Скупштини космичког информатичког удружења, одржаној у Middle Space city-ју,  у јануару 2006. године, установљена је Силиконска декларација о утврђивању смрти, и иста дефинише пет основних критеријума смрти:

1. Информатичка скученост која се идентификује код корисника искључиво једне платформе или друштвене мреже. Сматра се најмање поузданим критеријумом смрти.
2. Информатичка укоченост која се развија после два до три сата статичности друштвеног профила а подразумева одсуство било какве активности на профилу у том интервалу.
3. Информатичко бледило које подразумева статистички значајну реткост активности на профилу са стабилном опадајућом тенденцијом.
4. Информатичке мрље које се развијају током првих 24 часа након престанка живота а подразумевају одстуство знакова редизајнирања профила.
5. Информатичка хладноћа која се развија у првих неколико секунди након објављивања последњег садржаја на профилу а подразумева одсуство одговора на пристизање реакција посетилаца профила.
Сигурни знаци смрти нису неопходни за констатовање престанка живота.


Нема коментара:

Постави коментар

Verba volant, scripta manent. – РЕЧИ ЛЕТЕ, ОНО ШТО ЈЕ НАПИСАНО ОСТАЈЕ...